Rozhovor s barberom (1. časť)

Pretrvávajúca pandémia priniesla množstvo obmedzení a jej následkom sa nevyhol ani náš vzhľad. V domácich podmienkach sme museli improvizovať ale povedzme si úprimne, nie je to také ako keď máte nový strih od barbera. Avšak uvoľňujúce sa opatrenia nám znovu umožňujú navštíviť kaderníctva a barbershopy. My sme sa preto rozhodli vyspovedať barbera Mareka z Banskej Bystrice aby nám poradil z svojich skúseností čo najviac o starostlivosti o bradu a vlasy.

V prevej časti rozhovoru sme sa pýtali Mareka na starostlivosť a úpravu brady.

 

Kedy je brada zrelá na úpravu? S akou dlhou bradou sa vám dobre pracuje?

  • Mne sa najlepšie robí s takou neupravenou dlhšou bradou (rast 2 a viac mesiacov). Mám rád brady na, ktorých sa dá pracovať. Najradšej mám jednotlivé kontúry brady a ešte, keď ju môžem vytvarovať do špicu (ducktail).

Ako sa najlepšie starať o bradu? Je dobré alebo skôr žiaduce používať nejaké produkty na bradu?

  • Najlepšie je si to ráno umyť, prečesať a dať na bradu prípravok ako olej / balzam , aby bola vyživená. Umývať si ju podľa mňa stačí v takom intervale ako vlasy, čiže asi každý druhý deň, alebo ako to má každý nastavené.

Dá sa nejak podporiť nepravidelnosť brady, respektíve nejak doplniť naše holé miesta?

  • Existuje farba ale u nás to nerobíme lebo to vyzerá umelo. Máme radšej prirodzený výzor. Keby veľmi chcete tak si to môžete každý deň maľovať, ale podľa mňa je to zbytočné. Pre lepší výzor nepravidelnej brady pomôžu kontúry.

Aký je rozdiel medzi balzamom na bradu a olejom na bradu?

  • Je to podobné ale olej sa viac využíva na kratšiu bradu a balzam zas na dlhšiu. Olej pomáha pokožke, proti svrbeniu, zvýrazní a vytiahne farbu brady. Balzam je čisto iba na úpravu a vyživenie dlhšej brady.

Ako často by sa mali používať?

  • V deň, keď si zmývate vlasy a bradu. Najlepšie hneď ako vyjdete zo sprchy. Prípadne môžete použiť hockedy v priebehu dňa.

Rozoznáte človeka, ktorý tieto prípravky používa od človeka, ktorý sa im akosi vyhýba?

  • Je tam poznať veľký rozdiel, pretože, keď sa o bradu nestaráš je taká kučeravá a ťažko sa s ňou robí. Keď si ju češeš a používaš olej alebo balzam tak si tie fúzy zvyknú a rastú v tom smere, v ktorom si ich češeš.

 

Dúfame, že sa vám prvá časť nášho rozhovoru páčila a ,že ste sa dozvedeli niečo nové o starostlivosti o vašu bradu.

 barber