Ako si nechať narásť bradu (Čo by ste mali vedieť o raste brady)

My vieme, že sa tvárime ako „bez brady," ale treba si to priznať. Počasie sa ochladzuje, studený vietor nám fúka na krk, a preto sa nejeden chlap rozhodne, že je najlepší čas zapustiť bradu. Každý z nás už, keď bol vo fáze dospievania sa tešil na ten pocit, keď sa bude pýšiť svojou bradou.

Nezáleží na tom či si chcete vypestovať krátke strnisko alebo ste sa rozhodli pre maratón za dlhou a hustou bradou. Ak sa vydávate na túto cestu prvý krát, tak je tu pár vecí, ktoré na vás čakajú vo vašej ceste za vašou bradou.

Nebude to zarastať všade

Predstava hustého porastu na tvári je to v, čo každý dúfa. Na začiatku to však nebude zarastať všade. Taká je pravda. Na začiatku sa možno, ako prvé objavia fúzy, briadka, líca alebo krk. Bez obáv nádej nie je stratená. Treba pamätať na to, že bradu, ktorú máte teraz nebude rovnaká ako brada o 5, 10, až 20 rokov.

brada predbrada po


Začiatky nie sú ideálne

Každý kto si nechal narásť bradu prešiel touto fázou a kto s ňou začína tak si týmto musí prejsť. Bavíme sa o fáze prvých týždňov, keď vaša brada nevyzerá dobre a ani vy sa s ňou necítite dobre. Svrbí, vadí a niekedy by ste si chceli vydrapiť celú tvár. Toto je práve fáza, kde to väčšina chlapov vzdá a cesta za bradou sa končí.

My by sme vám však odporučili výzvu. Nehoľte si svoju bradu aspoň 30 dní. Po tridsiatich dňoch uvidíte aký tvar má vaša brada. Kde máte holé miesta a, kde naopak pekne zarastáte. A ak ste plne odhodlaní ísť za vašou bradou, tak v tejto fáze určite uvítate olej a balzam na bradu. Tieto produkty vám pomôžu zvládnuť túto výzvu, keďže zbavujú pocitu svrbenia a podráždenia.

brada 3brada 1

 


O bradu sa musíte starať

Brada zachytáva špinu a časom zapácha. Preto tak ako o vlasy, by ste sa mali starať aj o bradu. Bradu by ste mali umývať 1-2 krát týždenne. Ak by ste ju umývali viackrát tak by sa vám na brade tvorili lupiny a mohli by ste mať suchú a podráždenú pokožku.

Brada je rozdielna ako vlasy alebo chlpy na tele. Preto by ste mali používať šampón na bradu a nie klasický šampón na vlasy a telo. Šampóny na bradu sú na rozdiel od klasických šampónov vyrobené hlavne z prírodných olejov, ktoré sú omnoho šetrnejšie k vašej pokožke a brade.

proraso sampon na bradu


Buďte trpezlivý

Rast brady je zdĺhavý proces. Hustú a dlhú bradu nedosiahneme za tri týždne, to by sa potom každý naparoval s bradou. Na rast a tvar brady vplýva niekoľko faktorov, ako napríklad genetika, s ktorou nemáme, čo narobiť. Niekomu bude rásť brada o niečo rýchlejšie, niekomu pomalšie, niekto bude zarastať s hustejšou bradou, iný zas s redšouniekto bude zarastať už v 15 niekto až v dvadsiatych piatich, a tak ďalej. Ide o to, že musíme narábať s tým, čo nám bolo dané. Avšak, ako sme už spomínali bradu, ktorú máte teraz nebude taká ako o niekoľko rokov. Cesta za vysnívanou bradou bude náročná, ale veríme, že konečný výsledok bude stáť za to.

Pár typov na záver

Po 4-6 týždňov pri vašej ceste za bradou najlepšie uvidíte na čom ste. V tomto období sa môžete rozhodnúť či ju necháte ďalej rásť alebo ju skrátite.


• Môžete si zastrihávať váš krk. S vytvarovanou líniou bude vaša brada vyzerať lepšie a upravenejšie
• Ak nezarastáte všade skúste si upraviť bradu tak, ako sa vám to hodí. Ak vám zarastá iba brada, môžete si nechať briadku, ak zarastáte iba okolo úst môžete si nechať iba fúzy alebo tzv. Van Dyke, kde si necháte fúzy aj briadku. Prípadne ak zarastáte zatiaľ na lícach, môže sa z vás stať Wolverine
• Toto platí aj v prípade, že máte hustú bradu, ale nemáte chuť a čas si nechať narásť dlhú bradu. Vyskúšajte rôzne štýly. Ľudia sú dosť kreatívne bytosti, a to platí aj pri bradách. Internet je plný inšpirácie a vy sa môžete nechať inšpirovať štýlom, ktorý sa vám najviac hodí a vylepší váš vzhľad.

hair-33224_640


Tak to je všetko, čo vás čaká pri zapustení brady. V prvých pokusoch to bude trochu frustrujúce ak to nepôjde podľa ideálu, ale postupom času lepšie spoznáte samého seba, vyskúšate rôzne štýly, ktoré vám najviac pasujú a pri najhoršom sa oholíte.
Rozhodne vám to však odporúčame, pretože brada môže mať na vás taký efekt ako, keď vám váš barber vytrie zrak novým a pekným účesom, a to stojí za to.