Movember

Na November sa neholí. Tieto slová ste už iste počuli, ale zamysleli ste sa nad nimi? Možno sa pýtate sami seba, že prečo v dáky náhodný mesiac sa nemám holiť? Ide o dáky hlúpy trend? Načo je to dobré? Toto neholenie má však väčší význam, ako sa na prvý pohľad zdá.

November alebo radšej Movember vznikla ako charitatívna akcia, ktorá upozorňuje na zabijakov mužov. Ide o rakovinu semeníkov, rakovinu prostaty, mentálne zdravie a prevencia samovrážd. Tento projekt sa zrodil v hlavách dvoch maníkov z Austrálie a pomaly, ale isto sa rozširuje do celého sveta.

História Movembra

V roku 2003 sa myšlienka Movembra zrodila v hlavách dvoch kamarátov (Travis Garone, Luke Slattery), podľa učebnicového príkladu pri pivku v Melbourne. Na začiatku tejto cesty však išlo iba o vzkriesenie trendu fúzov angl. moustache, z čoho je aj zložený názov Movember. Spolu k nim sa pridali 30 dobrovoľníci, ktorí prijali ich výzvu a v Novembri si nechali narásť fúzy.

V roku 2004 sa rozhodli, že Movember posunú na vyšší level. Adam Garone registroval Movember a vytvoril webovú stránku. Justin Coghlan naštartoval veci v Queenslande. Ich fond smeroval do PCFA (Prostate Cancer Foundation of Australia). Išlo vtedy o najväčšiu dotáciu akú v tom čase táto nadácia obdržala.

Od toho času sa akcie tejto nadácie rozširovali čoraz viac a dosiahli veľké množstvo míľnikov o čom by sme mohli napísať samostatný článok, ale keďže máme toho na duši trochu viac presunieme sa ďalej.

V prípade, že vás zaujíma história tohto projektu a, čo to si pamätáte z angličtiny, vám hodíme link, kde sa dočítate viac.

https://ex.movember.com/about/history

movember poster

Cieľ

Od skromných začiatkov v Austrálii sa Movember rozšíril do celého sveta a povedomie o ňom neprestáva rásť. Od 30 fúzačov sa dostali až k 5 miliónom, čo iba dokazuje rastúcu silu tejto myšlienky.

Ich hlavným cieľom je neustále informovať o mužskom zdravý. Na ich webovej stránke informujú o ich projektoch a akciách v boji proti týmto chorobám. Vďaka Movembereu bolo financovaných už 1200 projektov zaoberajúcich sa záchranou a zlepšením mužských životov. Týmto projektov chcú dosiahnuť, aby každý mal zdravší, šťastnejší a dlhší život.

Movember nie je iba o mužoch

Je to tak. Podporu tejto myšlienky nevyjadrujú iba muži, ale aj ženy. V tomto je krása vzájomnej podpory a porozumenia, že problémy má každý. Vďaka vzájomnej podpore Mo Bros a Mo Sistas po celom svete spoločne prispievajú k otváraniu týchto tém, kde v niektorých končinách tieto témy sú stále tabu, a môžu prispieť k záchrane životov.

Movember na Slovensku

Movember zapustil svoje fúzy už aj na Slovensku. Jeho výzvu primajú rôzne známe osobnosti, ale aj združenia ako napríklad Nie rakovine a Liga proti rakovine. Tieto združenia taktiež usporiadajú výzvy, ktoré majú slúžiť na boj proti rakovine. Vyzývajú pri tom aj k preventívnym prehliadkam u urológov, nakoľko účasť na týchto prehliadkach je na Slovensku veľmi nízka.

Medzi známe osobnosti podporujúce Movember patria aj spoluzakladatelia Nie rakovine Patrik Herman a Bibiana Ondrejková. Ďalej je Movember populárny medzi športovcami, hlavne medzi hokejistami. Jedným z ambasádorov tejto akcie je aj už bývalý hokejista Zdeno Chára. V roku 2019 sa zúčastnil aj kampane Dalsomto Tomi „Kid“ Kovács, ktorá bola iniciovaná Ligou proti rakovine.

Takže koniec koncov má vtipne vyzerajúci fúz väčšiu symboliku ako len prinavrátenie trendu. Prevencia a zdraví životný štýl sú mottom tejto akcie. Ak chcete pomôcť, môžete vyjadriť vašu podporu zapustením vášho prominentného fúzu. Ak by ste chceli finančne prispieť, môžete prispieť na oficiálnu stránku alebo niektorú zo slovenských, ktoré sa zaoberajú rakovinou.

Pre presnejšie informácie sa dočítate na stránkach, ktorých odkazy nájdete pod článkom.

https://www.lpr.sk/

https://www.nierakovine.sk/

https://cz.movember.com/