Ako si pripraviť penu na holenie

Pena je alfou omegou holenia. Aby ste počas holenia dosiahli vytúženého výsledku v podobe hladko oholenej tvári, nezaobídete sa bez kvalitnej a hustej peny. Pena sa používa ako pokrývka tváre medzi vašou pokožkou a ostrou čepeľou, ktorá má zmäkčiť vašu bradu a fúzy pred holením. Bez jej použitia riskujete podráždenie či výskyt toho dákeho škrabanca, čo nie je zrovna žiadúce. 

K dosiahnutiu hustej peny sa dopracujete pomocou mydla, krému alebo gélu. Ak premýšľate nad tým ktorý z možných produktov zariadi najlepšiu penu tak treba upozorniť, že každý produkt má iné vlastnosti. Tento postup sa najmä týka pri používaní mydla, ale využijete ho aj pri holení s krémom alebo gélom.

  1. Namočte štetku

V rámci vašej prípravy pred holením namočte štetku do misky. Misku s vodou majte napustenú tak, aby boli namočené iba štetiny. V miske s vodou nechajte štetku od 3 do 5 minút. Odporúčame, aby voda v miske bola teplá nie príliš horúca, aby nedošlo k poškodeniu štetín. Ak nemáte misku tak na navlhčenie štetky môžete použiť aj klasický hrnček na kávu.

ako si pripravit penu

  1. Namočte mydlo

Pred vašou prípravou rovnako, ako vašu štetku si namočte aj mydlo. Voda mydlo zmäkčí a tým sa vaša pena pripraví ľahšie. Obzvlášť ak máte tuhé mydlo. Tento bod je pre vás nepodstatný ak pri holení používate krém alebo gél. Krémy na holenie už v sebe obsahujú vodu, tým pádom sa pena ľahšie pripraví a voda nie je potrebná.

  1. Vylejte vodu

Po 3 až 5 minútach vylejte z misky vodu. V nádobe s mydlom však nechajte pár kvapiek vody. Štetkou vyviniete jemný tlak na mydlo a krúživými pohybmi začnete vytvárať na vašej štetke penu.

20221010_194524ako si pripravit penu 4 (7)ako si pripravit penu 3(2)

  1. Vyšľahajte penu

Štetku s vzniknutou zmesou dajte do misky alebo hrnčeka a pokračujte. Krúživými pohybmi vytvárajte penu, kým nebudete mať dostatočné množstvo hustej peny. V prípade, že sa vám po dlhšej dobe pena nevytvára pridajte pár kvapiek vody.

ako si pripravit penu 4(3)_1ako si pripravit penu 11

  1. Naneste penu na tvár

Keď už je vaša pena pripravená, je na čase, aby vykonala svoju prácu. Rovnako, ako štetka aj vaša tvár musí byť vlhká. Ak nie je vlhká opláchnite si tvár teplou vodou a naneste penu. Krúživé pohyby, osmičky či zo strany na stranu dozadu je iba na vás, ktorí štýl nanášania si vyberiete. Postarajte sa, aby ste penu naniesli rovnomerne po celej tvári a nevynechali žiadne miesto.

ako si pripravit penu na holenie 5_1

  1. Ohoľte

Dostávame sa do zlatého bodu celého programu. Keď ste už poctivo splnili každý jeden bod stačí už iba oholiť. Celkom jednoduché. Ak máte po ruke žiletku stačí si prejsť po tvári a nemáte, čo riešiť. V prípade, že ste sa rozhodli prekročiť svoju komfortnú zónu a zaobstarali ste si ostrú čepeľ, tak pre vás máme celý článok, ktorý nájdete tu.

ako si pripravit penu 6

  1. Rutina po holení

Tento bod je rozsiahly aj na samostatný článok, ale v skratke. Po holení si tvár opláchnite studenou vodou, aby sa uzavreli póry. Ak sa vám objavila rana tak odporúčame kamenec. Trochu pri tom zahučíte, ale  kamenec vám zacelí vaše rany a zastaví krvácanie. V prípade ak máte citlivú pokožku zíde sa vám balzam alebo krém a koncový bod je samostatná voda po holení.

ako si pripravit penu na holenie 7

Čo ďalej ?

Ak ste s vašim celkovým procesom hotový nezabudnite sa postarať o vaše náradie. Starostlivosť vám zaručí perfektné oholenie v dlhšom časovom horizonte. 

Čo sa týka celkového postupu je stručný a jednoduchý a prístupný k akejkoľvek modifikácii. Každý sme iný a každý má svoje vychytávky.