Ako holenie britvou prebieha

Holenie je neodmysliteľnou súčasťou každého muža. Pre niekoho to je otravný a nezáživný proces, ale naopak pre niekoho je to spôsob oddychu, presadenie svojej dominancie v kúpeľni a spôsob zvyšovania vlastnej atraktivity.

Holenie je to, čo robí chlapa chlapom aj keď dnes už si iba stačí prejsť tvár žiletkou a je po holení. Avšak mužov vždy priťahovali hraničné situácie a kedy váš život visí najviac na hrane ak nie s čepeľou pri krku?

Príslušenstvo

Pri holení britvou nestačí mať iba britvu, ale budete k tomu ešte potrebovať určité príslušenstvo, ktoré zahrnuje  štetku, mydlo na holenie, obťahovací remeň, uterák a vodu po holení. Ak máte všetko príslušenstvo zabezpečené pustime sa do toho.

PRvý článok obrázok

Príprava

Pred samotným holením vám radíme navlhčiť si tvár teplou vodou. Teplá voda postaví vaše fúzy do pozoru, čím ich pripraví na holenie, k tomu vám teplá voda otvára a čistí póry.

Ďalej si navlhčite štetku a krúživými pohybmi vyšlahajte z krému alebo mydla penu. Rovnakými krúživými pohybmi si naneste penu na tvár a nechajte ju pôsobiť. Pre podrobnejší návod, ako si pripraviť penu sa dozviete v tomto článku.

Zatiaľ čo necháte penu pôsobiť tento čas využite na prípravu britvy. Holenie nemôže začať skôr, než si britvu pripravíte. Obťahovaním britvy uchovávate ostrosť čepele, aby bolo holenie hladké a bezproblémové, aby vás na tvári nikde neťahalo a podobne.

Britvu obtiahnete na obťahovacom remeni. Najviac doporučujeme kožený remeň, ktorý má jemný povrch. Ten je pre obťahovanie britvy najvhodnejší. Na natiahnutý remeň položíte britvu tak, že chrbátik a čepeľ ležia na britve rovnobežne. Potiahnete hore, po chrbátiku pretočíte čepeľ na druhú stranu a rovnakým spôsobom ju potiahnete dole. Tento pohyb opakujete 20 krát.

Na popísanie techniky obťahovania máme samostatný článok, ktorý nájdete tu. V tomto článku je kompletný návod ako obťahovať britvu, na čo si dať pozor aj ako sa o britvu postarať po holení.

holenie s penou

Holenie

Pri holení britvou odporúčame začať od líca vašou dominantnou rukou. Britvu uchopíte prstami za kŕčok a chvost, a pomaly smerom od hora dole holíte. Ďalej postupujete dole po krku. To isté zopakujete aj na druhej strane.

Treba však pamätať, že obojručnosť  rovná sa nevyhnutnosť, čo znamená, že pravú stranu tváre holíte pravou rukou a ľavú stranu ľavou rukou. Je to z toho dôvodu, aby ste si pri holení nekryli výhľad rukou a nedopatrením sa porezali.

Keď máte líca a krk oholené môžete prejsť k brade a ústam. Pri holení týchto oblastí vám odporúčame byť obzvlášť opatrní, pretože sú do dosť náročné miesta na holenie a človek sa hocikedy poreže aj s plastovou žiletkou.

 Ak ste začiatočník tak vám odporúčame, aby ste tieto časti oholili žiletkou ak si netrúfate ísť britvou. Po holení si môžete dať druhé kolo ak ste spozorovali, že na niektorých miestach ostáva ešte pár fúzov.

Po sňatí posledných fúzov už iba stačí zobrať kamenec a zaceliť drobné rany po holeni. Potom si naniesť vodu po holení a dielo je hotové.

holenie

Po holení

Po holení už iba odpratať náradie. Štetku prepláchnite teplou vodou, aby ste sa zbavili zvyškov peny, ktoré ostali na štetinách. Následne štetiny jemne postláčajte, aby ste sa zbavili prebytočnej vody. Pri stláčaní štetín ich neťahajte smerom dolu inak môžete štetiny vytrhnúť z uzla.

Potom štetiny osušte uterákom a odložte ich na miesto s prietokom vzduchu smerom na dol. Ak by ste mali štetiny smerom na hor prebytočná voda sa dostane do uzla a štetku poškodí.

Britvu taktiež umyte od nečistôt a osušte uterákom. Dôraz na osušenie britvy by ste mali brať obzvlášť ak ste majiteľom britvy s uhlíkovou oceľou. Uhlíková oceľ je totiž veľmi náchylná na hrdzu a pri nedbalej starostlivosti sa môže veľmi rýchlo na vašej britve objaviť.

Po umytí a osušení vašej britvy ju dajte na suché miesto, kde nebude ohrozená vlhkosťou. Najlepšie je ak ste k britve dostali aj puzdro, do ktorého ju môžete odložiť.

Tak týmto by sme zhrnuli, ako holenie britvou prebieha. Celkom nás potešíte ak si zoberiete niečo z tohto článku prípadne ak sa s nami podelíte o vaše typy, ako sa hovorí sto ľudí sto chutí a každý môže mať nejaký špecifický spôsob, ako si obohatiť celý tento proces.