Ako sa starať o štetku na holenie

V tomto článku, ako už napovedá nadpis sa pozrieme na ďalšieho člena tímu, ktorý vám asistuje pri holení. Štetka na holenie je základný „nástroj“ mokrého holenia. Slúži na aplikáciu peny na tvár a pritom je nanášanie peny jedna z najpríjemnejších činností pri holení. Štetiek existuje veľké množstvo, ktoré sa od seba líšia tvarom, farbou, materiálom, atď. Na základe vymenovaných rozdielov, majú však všetky štetky pre správne fungovanie niečo spoločné. A tou spoločnou charakteristikou je starostlivosť.

Či už ste si kúpili prvú štetku alebo novú, považujeme za potrebné prizvukovať dôležitosť kvalitnej starostlivosti. Dĺžka životnosti vášho pomocníka bude závisieť od toho, ako sa o svojho kamoša postaráte. Odhliadnuc od kvality výroby, je práve starostlivosť kľúčovým faktorom. Pretože ak po holení sa o svoju štetku nestaráte, prispievate k jej znehodnocovaniu a celkovému diskomfortu pre budúce holenie. S kvalitnou starostlivosťou vaša štetka vydrží v priemere 10 až 12 rokov, niektoré aj viac.

shaving-brush-4874621_640

Všetko to začína už pri holení

Tento bod platí pri vytváraní peny aj pri jej nanášaní na tvár. Keď vyšľaháte penu, netlačte príliš silno na štetku. Ak zatlačíte silno tak namáhate štetiny, čím spôsobíte, že štetiny sa zlomia alebo uvoľnia z uzla (knot) a začnú predčasne vypadávať.

Pri šľahaní peny, rovnako aj pri jej aplikácii vám odporúčame pridať trošku jemnosti. S kvalitnou štetkou a mydlom alebo krémom  dosiahnete požadovaný výsledok za chvíľu a bez väčšej námahy. A, predsa kam sa ponáhľať, keď toto je najpríjemnejšia činnosť celého rituálu.

Pravidelné čistenie

Okrem čistenia po každom holení je dobré ak štetku poriadne očistíte aspoň jeden krát za mesiac. Žiadna špecialita, šampón a teplá voda je jediné, čo budete potrebovať. Zbavíte sa tak zostatkovej peny zo štetín a uzla.

Umývanie po holení

  1. Po holení opláchnite penu od štetky pod prúdom teplej vody, nie horúcej.
  2. Aby ste sa zbavili prebytočnej vody je potrebné, aby ste jemne postláčali štetiny a oklepali štetku nad umývadlom. Štetiny iba postláčajte, neťahajte inak riskujete, že štetiny na vašej štetke vytrhnete.
  3. Potom ju osušte uterákom a odložte na stojan na miesto s prietokom vzduchu, tak, aby smerovali štetiny na dol. V opačnom prípade zvyšná voda môže natiecť do rukoväte a štetku poškodiť. Pri sušení uterákom prechádzajte iba končekmi štetín po uteráku smerom tam a späť.
  4. V prípade, že nemáte stojan odporúčame ju odložiť na ležato nikdy však nie štetinami nahor.
  5. Po vysušení môžete štetku odložiť do skrinky alebo taštičky.

razor-1708642_640

Pár typov na záver

Ešte predtým než sa začnete holiť, vyskúšajte si na nečisto prejsť štetkou po tvári, aby ste odhadli akú intenzitu budete vyvíjať. Čo sa týka spôsobu nanášania peny je na vás či budete viesť pohybom tam a späť, krúživými pohybmi alebo osmičky. Toto si každý musí vyskúšať sám komu, čo padne.

Keď svojej štetke raz za mesiac doprajete šampónový kúpeľ, tak dbajte na štetiny ako na svoje vlasy. Ak budú vaše štetiny „strapaté“, môžete na ich narovnanie použiť hrebeň, nie však klasický, ale malý a tenký ako u barbera.

Čo sa týka skladovania vašej štetky, ak nedisponujete stojanom, môžete vašu štetku skladovať aj štetinami nahor, no iba v prípade, že je na 100% suchá.

Štetka, ako každý iný nástroj na správne používanie potrebuje aj správne zaobchádzanie. Všetko, čo potrebujete vedieť je obsiahnuté v tomto článku. Ako sa hovorí, cvik robí majstra, takže jediné, čo ostáva je see, do and repeat.

Tak na vaše holenie.