Ako sa starať o svoju bradu

Obsah

I. Ako zlepšiť výzor svojej brady „zadarmo“

II. Ako sa o bradu starať

III. Záver

V kruhu mužov je iba zopár vecí, ktoré majú takú silu a osobitosť ako dobre udržiavaná brada. Tá býva častokrát odrazom muža ako takého. Od drsného šarmu plnej brady až po precíznosť dobre zastrihnutej kozej bradky, každá brada je jedinečná, rovnako ako muž, ktorý ju nosí.

V článku sa budeme venovať nuansám starostlivosti o bradu. Prezradíme vám ako sa o svoju bradu môžete starať bez zásahu do vašej rutiny, ktoré produkty používať, čo si u nich všímať a v poslednom rade čomu by ste sa mali míľovými krokmi vyhýbať.

Majte na pamäti, že dobre upravená brada nie je len o vzhľade brady samotnej. Svedčí to o tom, že sa venujete sebe samému, čo o vás vytvára lepší obraz.

Už sme napísali článok o tom ako si bradu nechať narásť. Ak vás táto téma zaujme, tak si prečítajte aj tento článok. 

I. Ako zlepšiť výzor svojej brady „zadarmo“

Skvelá starostlivosť o bradu by mala vždy začať všeobecnou starostlivosťou o seba. Sem patrí zdravá strava, fyzická aktivita, dostatok tekutín, dostatok spánku a vyhýbanie sa stresu. Ide o to, že ak ste zdravý, tak sa to potom odrazí aj na vašej pokožke, vlasoch a fúzoch.

Mnohí zvyknú prehliadnuť skutočnosť, že celkový zdravotný stav má veľký vplyv na hladinu hormónov. Je dobre zdokumentované, že testosterón a dihydrotestosterón zohrávajú dôležitú úlohu pri raste vášho ochlpenia a aj toho na tvári samozrejme. Hladinu hormónov môže ovplyvniť úroveň stresu, nedostatok spánku a nevyvážená strava.

Ďalšou dôležitou vecou je dostatočný prísun vitamínov. Tie totiž majú priamy vplyv na rast fúzov a zohrávajú neodmysliteľnú úlohu pri produkcii hormónov. Vitamíny sú jednoznačne prospešné, medzi najdôležitejšie patria vitamín A, D, E, B2,B7,B9,B12 a K. Všetky tieto vitamíny ovplyvňujú hladinu hormónov, ktoré majú vplyv na zdravie a hustotu vašich vlasov a fúzov. Či sa už bavíme o produkcii a regulácii testosterónu alebo o iných hormónoch. Ich nedostatok, hlavne skupiny vitamínov B, sa spája s vypadávaním vlasov a fúzov.

To isté platí aj o mineráloch. Tie zohrávajú dôležitú úlohu pre celkový zdravotný stav vášho tela a aj pre vaše fúzy. Ovplyvňujú to, ako rýchlo rastú a ako vyzerajú. Medzi najdôležitejšie minerály patria zinok, meď a selén. Ich nedostatok sa spája s vypadávaním a depigmentáciou vlasov a fúzov.

young-athletic-man-working-out-training-listening-music-riverside-outdoors_155003-416292

II. Ako sa o bradu starať

Umývajte si vašu bradu pravidelne

Bradu si musíte pravidelne umývať, aby vyzerala zdravo a nesvrbela vás. Umývanie brady pomáha odstraňovať čiastočky prachu, odumretú pokožku a iné nečistoty, ako sú napríklad zvyšky jedla a nápojov (ktoré sa nejak do brady dostanú, však?).

Na údržbu fúzov by ste mali vždy používať špeciálne výrobky. Šampón na bradu je určený výlučne na vašu bradu, pretože vaše fúzy sú viac náchylnejšie na vypadávanie ako vaše vlasy. Mal by sa používať raz alebo dvakrát týždenne. Častejšie umývanie brady môže vysušiť chĺpky, čo povedie k ich kučeraveniu, svrbeniu a rozštiepeniu končekov. Postup je nasledovný:

  • Fúzy si namočte teplou vodou alebo ak ste v sprche, tak ich opláchnite.
  • Naneste si na ruky dostatočné množstvo šampónu na fúzy a jemne ho vmasírujte do fúzov. Ubezpečte sa, aby sa šampón dostal až k pokožke.
  • Po vytvorení dobrej peny nechajte šampón chvíľu pôsobiť a následne ho opláchnite teplou vodou.
  • Osušte si bradu uterákom. Pohybujte sa jemne, aby ste nepoškodili fúzy. Uterák skôr pritláčajte na jednotlivé miesta vašej brady, ako sa ju snažiť čo najagresívnejšie vyutierať.
  • Údržbu fúzov môžete doplniť kondicionérmi alebo maskami na fúzy, ktoré im dodajú extra jemnosť, avšak nie je to povinnosť.

logan-weaver-lgnwvr-i9TXlc52aeg-unsplash 

Používanie oleja na fúzy / výživa brady

Olej na fúzy je nevyhnutným produktom vo vašom arzenály. Zvlhčuje pokožku pod vašimi fúzmi, ako aj vaše fúzy. Je to výrobok, ktorý sa používa na doplnenie prirodzených olejov, pretože naša pokožka si nedokáže vyprodukovať dostatočné množstvo olejov. Schválne si skúste týždeň neumývať bradu a vlasy a zistíte, že vaše vlasy sú mastné a brada je suchá a svrbí. To všetko kvôli nedostatku produkcie olejov. Olej na bradu je vyslovene „game changer“

Olej na bradu udržuje fúzy jemné, majú plnší vzhľad a podporuje ich rast. Tiež zabraňuje svrbeniu a tvorbe lupín. Mnohé z nich zanechávajú príjemnú vôňu kvôli pridaním esenciálnym olejom.

Olej sa odporúča aplikovať po sprchovaní alebo na vlhkú bradu, aby sa ľahšie rozotieral. Odporúčame však, aby vaša brada nebola úplne mokrá, pretože olej a voda sa nemiešajú dokopy a chceme, aby sa olej vstrebal do pokožky a fúzov. Snažte si bradu vysušiť tak na 75%.

S olejom vždy začnite v malých množstvách a potom ak tak pridávajte množstvo. V závislosti od dĺžky brady môžete potrebovať od niekoľkých kvapiek až po väčšie množstvo oleja.

  • Olej rozotrite medzi dlaňami, aby ste ho zohriali a rovnomerne rozotreli.
  • Následne ho naneste na bradu od korienkov až ku končekom. Nezabudnite olej vmasírovať až do pokožky pod bradou.
  • Použite hrebeň alebo kefu na bradu, aby ste olej rovnomerne rozotreli po celej brade.

Olej sa odporúča dávkovať 1-2 krát denne.

Pri výbere oleja na fúzy je dôležité vybrať si kvalitný výrobok, ktorý je vyrobený z prírodných zložiek a neobsahuje škodlivé chemikálie. Čím viac chemikálií si nanesiete na tvár, tým väčšia je šanca, že dôjde k podráždeniu pokožky.

pexels-karolina-grabowska-4084631_3 

Zastrihávanie fúzov

Ak si chcete udržať bradu v najlepšej kondícii bez toho, aby ste museli každý týždeň navštevovať miestne holičstvo, tak je zastrihávanie brady nevyhnutné. Prvé zastrihávanie je vždy najťažšie, ale ak sa budete držať plánu a pozriete si niekoľko návodov na internete, tak zistíte, že to nie je až také zložité.

Táto časť vašej rutiny si bude vyžadovať niektoré nástroje, ako je kefa a elektrický zastrihávač. Ak ste koordinovanejší a máte chuť na výzvu, môžete ísť do starej školy a zastrihnúť si bradu pomocou nožníc a hrebeňa.

Pri zastrihávaní fúzov by ste mali mať na pamäti niekoľko zásad:

  • Zastrihávajte si krk a líniu líc, dodá to brade profesionálny vzhľad.
  • Postupujte pomaly, neponáhľajte sa, máte čas. Majte na pamäti, že ak raz zoberiete väčšie množstvo vašich fúzov, tak už sú preč, preto na začiatok zvoľte väčší nadstavec a potom ho ak tak vymeňte za menší.

Zastrihávanie je dôležitejšie hlavne pre kratšie fúzy alebo v počiatočných fázach rastu brady. Bradu odporúčame upravovať každé 1-3 týždne, v závislosti od štýlu a rýchlosti rastu fúzov. Menšie brady si paradoxne vyžadujú častejšie upravovanie ako tie dlhšie.

pexels-murat-gökçe-13058791

Používanie balzamu a vosku na fúzy / styling

Čo sa týka stylingu tu používame balzamvosk. Primárna úloha balzamu je udržať vaše fúzy na jednom mieste a trochu vaše fúzy vyživí. Vosk sa používa čisto na styling a minimálne vyživuje fúzy. Vosk doporučujeme dávať iba pri komplikovaných štýloch brady. Rozdiel je taký, že vosk obsahuje väčšie množstvo včelieho vosku a je hustejší ako balzam. Odporúčame ich kombinovať s olejom na bradu v poradí najprv olej a potom balzam alebo vosk. Nikdy nepoužívajte balzam a vosk naraz, nie je to potrebné, keďže obe majú držať bradu na mieste.

Ich používanie je naozaj jednoduché:

  • Balzam/vosk si rozotrite na ruky a nechajte ho rozpustiť
  • Naneste ho na bradu, ale iba na bradu, nenanášajte ho na pokožku. Balzam aj vosk sú určené výlučne na fúzy.

Keď balzam/vosk vychladne a stuhne, tak vytvorí na vašich fúzoch ochrannú vrstvu, ktorá v sebe zároveň zachytí vlhkosť.

 lance-reis-iQ3VQaQcDEg-unsplash 

Používanie kefy na fúzy

Na úpravu fúzov môžete použiť kefu na fúzy. Väčšina odborníkov odporúča používať kefu na fúzy, pretože jej štetiny majú špeciálnu štruktúru, ktorá pomáha zmiesť prach a nečistoty a zároveň trénuje rast fúzov správnym smerom.

Česanie fúzov by malo byť každodennou činnosťou, ktorú môžete vykonávať ráno alebo po sprchovaní. Majte na pamäti, že príliš časté kefovanie alebo používanie nesprávnej kefy môže viesť k podráždeniu pokožky alebo rozštiepeniu končekov.

  • Bradu si začnite kefovať zdola na hor zdvíhacím pohybom. Toto pomôže uvoľniť všetky nečistoty alebo špinu vo vnútri brady a pomôže dodať objem.
  • Kefovanie ukončite pohybmi smerom nadol na povrchu brady, aby ste vlasy nasmerovali správnym smerom a skrotili ich a zatúlané chĺpky.
  • Ak je vaša brada veľmi dlhá, tak začnite od končekov fúzov a postupne sa prepracujte na vrch brady.

Tiež vás chceme upozorniť, že pri inej dĺžke brady budete potrebovať iný nástroj na česanie. Na malé a stredné brady odporúčame používať kefu z diviačích štetín a čím je brada väčšia, tak môžete začať s používaním hrebeňov. Čo sa týka hrebeňov, tak sa vyhýbajte plastovým hrebeňom, tie sú totiž veľmi nešetrné k vašim fúzom a môžete nimi fúzy dokonca vytrhať. Z našich skúseností sa nám najviac osvedčili hrebene z prírodných zdrojov, ako drevo a živočíšne materiály a hrebene od značky Kent.

Ak je brada už naozaj dlhá, niečo ako čarodejník z Pána prsteňov, tak si budete musieť nájsť to čo vám vyhovuje. Tu je to naozaj individuálne, ale čo sme odsledovali je, aby hrebeň/kefa mali široké rozostupy medzi zubami. Malo by vás to ušetriť od prílišného šklbania a brada by sa mala ľahšie rozčesávať.

V poslednom rade vás chceme upozorniť, že ak chcete na bradu použiť fén alebo teplotne nastaviteľnú kefu, tak na ňu nenanášajte žiadne prípravky, ale až potom.

 apothecary-87-WN1P9aSLfa4-unsplash

III. Záver

To by bolo všetko k tejto téme. Pre zjednodušenie to na záver ešte raz zhrnieme:

  • Pri každom z produktov platí, že by ste sa mali poobzerať po produktoch, ktoré sú vyrobené z prírodných zdrojov.
  • Olej a šampón sú základ, bez nich bude vaša brada suchá a bude vás svrbieť. Olej používajte denne ráno a večer a šampón vám stačí používať 1-2 krát do týždňa.
  • Toto je základ a všetko ostatné je navyše.
  • Balzam a vosk používajte raz do dňa, najlepšie ráno, aby vaša brada držala tvar celý deň.
  • Pridajte k tomu kefu alebo hrebeň a zastrihávač na bradu a máte všetko potrebné k tomu, aby ste boli najväčší mačo v meste. Bradu si kefujte denne a upravujte si ju ako vám to vyhovuje, ale nepreháňajte to, všetkého veľa škodí.

Ak sme na niečo zabudli alebo sa chcete s nami podeliť o svoje skúsenosti, tak budeme veľmi radi ak sa s nami o ne podelíte nižšie v komentároch.

Prajeme ešte pekný deň.