Ako si pripraviť britvu na holenie

Zakúpili ste si novú britvu a čakáte už len na to, kedy sa s ňou môžete oholiť? Britva je veľmi citlivý nástroj a ak chcete, aby vaša britva fungovala tak, ako by mala musíte vedieť ako si ju pripraviť. O ostrie čepele sa musíte starať, a ak si aj vy chcete zachovať perfektne ostrú britvu, musíte k tomu pristúpiť zodpovedne.

Každý kto začína s holením britvou, musí počítať s tým, že pred každým holením je potrebné ju dostatočne pripraviť, aby sa počas holenia dosiahol požadovaný výsledok. My si teraz prejdeme zopár bodov, kde vám ukážeme ako na to.

Obťahovanie na remeni

Ak máte čepeľ ostrú a vy ste pripravený sa holiť, tak môžete začať britvu obťahovať. Obťahovaním si britva udržuje ostrosť čepele a zároveň ju pripravujete na samotné holenie. Britva sa vždy obťahuje pred holením, ostrú čepeľ chcete mať, samozrejme, ešte pred tým než sa začnete holiť.

Technika obťahovania na remeni

Každý maestro má svoje techniky a vychytávky, my vám popíšeme ako obťahujeme britvu my:

  • Remeň si zavesíte napríklad na kľučku alebo háčik a držíte ho napnutý po celý čas
  • Britvu chytíte palcom a ukazovákom za krčok britvy a položíte ju čepeľou smerujúcou k vám na spodnú časť remeňa tak, že chrbátik a čepeľ rovnobežne ležia na britve
  • Diagonálnym pohybom prejdite britvou do ľavého horného rohu
  • Čepeľ pretočte na chrbátik a prejdite s ňou na pravú časť remeňa
  • Čepeľ pretočíte na druhú stranu a diagonálnym pohybom smerujete vľavo dole
  • Tento pohyb opakujete 20 – 30 krát
  • Počas obťahovania na britvu príliš netlačte, vykonávajte len voľný pohyb hore a dole

S obťahovaním britvy si dajte na čas. Ak nechcete, aby sa vaša investícia znehodnotila okamžite, vyskúšajte si to na nečisto s nejakým príborovým nožíkom. Pohyby si najskôr vyskúšajte pomaly, sledujte či chrbátik aj čepeľ ležia rovnobežne na remeni a opatrne cvičte. Pamätajte na to, že remeň má byť stále napnutý a príliš netlačte na britvu.

Nie je to také komplikované, však? Nižšie v článku pre lepšiu vizualizáciu máte obrázky aj krátke video, podľa ktorého sa môžete riadiť. 

obtahovanie 1obtahovanie 2obtahovanie 3obtahovanie 4obtahovanie

britva pretocenie cepelechrbatik britvypretocenie cepele 1

Chrbátik aj čepeľ sa dotýkajú remeňa. Po chrbátiku sa zdvihne čepeľ a pretočí sa na druhú stranu.

 

 

Vo videu je veľmi pomaly ukázaný pohyb pri obťahovaní. Postupom ,keď si tieto pohyby osvojíte budete obťahovať britvu so svižnou rýchlosťou a ľahkosťou.

Brúsna pasta

Britvu pred holením obťahujeme na čistom remeni. Brúsna pasta, ako napovedá jej názov, slúži na dobrúsenie britvy, nie na udržiavanie ostria. Niektoré naše produkty, ako napríklad obťahovací remeň Titan, obsahujú aj denimový remeň, na ktorom môžete dobrúsiť svoju britvu.

Ak by ste použili brúsnu pastu na kožený remeň, jeho povrch by zdrsnel, čo nie je žiadúce. Pri obťahovaní britvy potrebujete čo najjemnejší povrch.

Ak máte denimový remeň alebo iný textilný remeň, na ktorom chcete svoju britvu nabrúsiť, postupujte nasledovne:

  1. Pastu naneste na strednú časť denimového remeňa
  2. Roztrite ju po remeni chrbátikom britvy
  3. Postupujte rovnako ako pri obťahovaní

Brúsenie britvy

Pri každej novej britve je potrebné, aby bola dosť ostrá. Pri holení s britvou sa raz určite dostanete do štádia, kedy už ani remeň nebude stačiť. Vtedy je potrebné britvu nabrúsiť. V tejto situácii máte dve možnosti. Dať si britvu nabrúsiť u skúseného brusiča alebo si ju nabrúsiť na brúsnom kameni.

Z brúsenia na kameni si môžete vytvoriť nové hobby, vďaka ktorému sa naučíte ako nabrúsiť vašu britvu do dokonalosti. Zatiaľ službu brúsenia britiev a brúsne kamene neposkytujeme, ale čo nie je, môže raz byť.

Starostlivosť o britvu

Aby ste zachovali dlhovekosť vašej britvy, musíte sa o britvu starať nielen pred holením, ale aj počas holenia a po ňom. Určite je dobrým nápadom mať počas holenia pri sebe uterák, aby ste mohli ostávajúcu penu okamžite utrieť.

Po holení dbajte na to, aby ste mali britvu na takom mieste, z ktorého ju nezhodíte na zem. Nechcete predsa, aby sa vám odlomila čepeľ alebo aby sa inak poškodila.

Uhlíková oceľ

Britvy majú čepeľ vyrobenú z nehrdzavejúcej alebo uhlíkovej oceli. Uhlíková oceľ je u britiev veľmi populárna, najmä kvôli svojej tvrdosti a ostrosti. Nerezová a uhlíková oceľ fungujú v podstate rovnako, lenže medzi výrobcami britiev je všeobecne populárnejšia práve uhlíková.

Aj keď má uhlíková oceľ veľa výhod, existuje však jedna veľká nevýhoda, na ktorú nemôžete zabudnúť. Uhlíková oceľ je náchylná na hrdzu. Preto ak ste vlastníkom britvy s uhlíkovou oceľou je potrebné, aby ste ju po každom holení opláchli a dôsledne vysušili uterákom. Britvu potom odložte na nejaké suché miesto alebo ak ste k nej dostali puzdro a obal, uložte ju tam.

Teraz už viete, ako si pripravíte svoju britvu na holenie. Praxou si vycibríte techniku a naučíte sa dávať pozor na detaily. Tak chlapi, nech vám to holí.